Periuța de dinți este un instrument esențial pentru menținerea sănătății orale. În acest articol vom explora sfaturi de utilizare, aspecte importante și tipuri de periuțe de dinți.

Sfaturi de utilizare

 1. Alegeți o periuță de dinți cu peri moi sau medii

Periile moi sau medii sunt mai blânde cu gingiile și nu le irită. Periile dure pot provoca leziuni ale gingiilor și pot duce la retragerea acestora.

 1. Periați dinții de două ori pe zi

Este important să periați dinții de două ori pe zi, dimineața și seara, timp de cel puțin două minute. Acest lucru ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și previne apariția cariilor dentare și a bolilor gingivale.

 1. Folosiți o pastă de dinți cu fluor

Pasta de dinți cu fluor ajută la prevenirea cariilor dentare și la întărirea smalțului dinților.

 1. Înlocuiți periuța de dinți la fiecare trei luni

Periuța de dinți trebuie înlocuită la fiecare trei luni sau atunci când periile sunt uzate. Periile uzate nu mai curăță eficient dinții și pot duce la acumularea plăcii bacteriene.

Aspecte importante

 1. Dimensiunea periuței de dinți

Periuța de dinți trebuie să aibă o dimensiune potrivită pentru gura ta. Pentru copiii până la 2 ani, periuța trebuie să aibă capul de 15 mm; pentru copiii între 2 și 6 ani, capul periutei poate avea 19 mm; pentru copiii între 6 și 12 ani, dimensiunea este de 22 mm; după vârsta de 12 ani, dimensiunea periutei poate fi de 25 mm sau mai mare.

 1. Tipul de periuță de dinți

Există două tipuri principale de periuțe de dinți: periuțe manuale și periuțe electrice. Periuțele electrice sunt mai eficiente în îndepărtarea plăcii bacteriene și pot fi mai ușor de utilizat pentru persoanele cu probleme de mobilitate sau pentru copiii mici.

 1. Forma periuței de dinți

Periuțele de dinți pot avea forme diferite, cum ar fi dreptunghiulare sau ovale. Este important să alegeți o formă care se potrivește cu forma gurii voastre și care vă permite să ajungeți la toate zonele dinților.

Tipuri de periuțe de dinți

 1. Periuțe de dinți manuale

Periuțele de dinți manuale sunt cele mai comune și cele mai accesibile. Acestea sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni, forme și culori. Periuțele de dinți manuale sunt potrivite pentru majoritatea oamenilor și sunt ușor de utilizat.

 1. Periuțe de dinți electrice

Periuțele de dinți electrice sunt mai eficiente în îndepărtarea plăcii bacteriene și pot fi mai ușor de utilizat pentru persoanele cu probleme de mobilitate sau pentru copiii mici. Acestea sunt disponibile într-o varietate de modele și prețuri.

 1. Periuțe de dinți cu cap rotativ

Periuțele de dinți cu cap rotativ au capete care se rotesc în jurul axei lor. Acestea sunt mai eficiente în îndepărtarea plăcii bacteriene și pot fi mai ușor de utilizat pentru persoanele cu probleme de mobilitate sau pentru copiii mici.

 1. Periuțe de dinți cu peri înclinați

Periuțele de dinți cu peri înclinați au peri care sunt înclinați pentru a ajunge mai ușor la zonele greu accesibile ale dinților. Acestea sunt mai eficiente în îndepărtarea plăcii bacteriene și pot fi mai ușor de utilizat pentru persoanele cu probleme de mobilitate sau pentru copiii mici.

Periuța de dinți este un instrument esențial pentru menținerea sănătății orale. Este important să alegeți o periuță de dinți cu peri moi sau medii, să periați dinții de două ori pe zi, să folosiți o pastă de dinți cu fluor și să înlocuiți periuța de dinți la fiecare trei luni. De asemenea, este important să alegeți o periuță de dinți cu dimensiunea și forma potrivite și să luați în considerare tipurile de periuțe de dinți disponibile pe piață.